Bezárás

Festéshez

Foszfátozók

Mindenki számára ismeretes, hogy az oldószeres festés, -egyszerűsége és elterjedtsége ellenére is komoly környezetvédelmi problémákat okoz. A festékréteg megszilárdulása során az oldószer elpárolog, így szennyezve környezetünket. Amíg háztartásunkban egy-egy eszköz lefestése továbbra is így a legegyszerűbb, addig a nagy gyárak egyre inkább igyekeztek más megoldásokat találni a sokszor óriási szériákban készülő gyártmányaik modern, energiatakarékos, a környezetet kevésbé szennyező festésére.

Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódít a porfestés. Háztartási gépeink, köznapi használati tárgyaink, vagy akár épületek korlátai, buszmegállók acélszerkezetei stb. készülnek ilyen bevonattal. Sok porfestékgyár jött létre, ezek a szivárvány (illetve a RAL skála) minden színében ontják a jó minőségű bevonatok porfestékeit. A legmodernebb felületbevonat is csak addig ér valamit, amíg a helyén marad, vagyis amíg el nem kezd leválni. Bizonyosan emlékszünk még hajdani mosógépünkre, villanybojlerünkre, amiről sokszor tenyérnyi darabokban lehetett levenni a porfestéket. Nos a technika ezen a területen is nagyon sokat változott. Ma már olyan modern felületkezelési eljárások vannak, melyek a tökéletes zsírtalanítással akár egy lépésben egy nagyon jól tapadó vas, -cink, esetleg mangánfoszfát réteget hoznak létre a felületen. Az így előkezelt munkadarabon a rászórt-beégetett porfesték egy olyan komplex bevonatrendszert alkot, mely hosszú-hosszú évekig esztétikus és tartós felületet biztosít.

A végső látvány dicsőségét kétségtelenül a porfestékbevonat adja, mi csak az előtte lévő (alatta lévő) foszfátbevonat elkészítésében veszünk részt. Vállalkozásunk immáron közel 30 éve fejleszt és gyárt zsírtalanító és foszfátozószereket

szóró és mártó és kenő felviteli eljáráshoz
acélra vagy alumíniumra, illetve kombinálva is
egy és két munkamenethez
normál és nagysebességű bevonatképzéshez is
hidegen és melegen működő vegyszereket.
Ezen felsorolásból adódó kombinációk száma megközelíti a hetvenet.

Külön figyelmet érdemel az alumínium és ötvözeteinek felület előkészítése. Ezt régebben (és még itt-ott ma is) kromátozással végezték, mely a jellegzetes sárga „kromátszínen” túlmenően igen jó tapadást biztosított a festékrétegnek. A bevonatban azonban hat vegyértékű króm szerepelt, melynek rákkeltő hatását már bebizonyították. Emiatt az Európai Unió ennek használatát 2007 július 1-től korlátozta, gyakorlatilag megtiltotta. Pótlásul kifejlesztettünk egy krómmentes konverziósrétegképző anyagot, mely jó korróziós és tapadási jellemzők mellett teljesen méregmentes.

Másik jelentős vegyszercsoportunk a nagy, nehezen vagy egyáltalán nem mozdítható munkadarabok egy menetben történő zsírtalanítása-foszfátozása, mely egy nagynyomású mosóval történő vegyszerfelvitelből és egy lemosásból áll, a keletkező szennyvizet pedig nem kell külön gyűjteni és semlegesíteni, mert olyan kis töménységű, hogy semmilyen kárt nem okozhat.

Vállalkozásunk gyártó és fejlesztő tevékenységgel foglalkozik, ami azt is jelenti, hogy nem néhány (külföldi) vegyszert forgalmazunk, hanem mi magunk fejlesztjük és forgalmazzuk azokat a vegyszereket, amelyeket a felhasználó telepén beüzemelünk. Természetesen így eleget tudunk tenni az olyan –egyedi- kéréseknek is, amelyek egy adott anyagminőséghez, rövid idejű kezeléshez, az átlagosnál zsírosabb-olajosabb felülethez, vagy fokozott természetvédelmi követelményekhez tartoznak.

Fejlesztő laboratóriumunkban folyamatosan ellenőrizzük vegyszereink minőségét, saját sópermetkamránkban teszteljük a kész bevonatrendszert, segítünk partnereinknek az egyre szigorúbbá váló előírások betartásában. Igény esetén nagyobb felhasználóink telephelyére kis laboratóriumot helyezünk ki, az azt kezelő személyt betanítjuk a napi vegyszeranalízis elvégzésére, ezzel is hozzájárulván az egyenletes, állandó jó minőségű bevonatrendszer elkészítéséhez.

Vegyszereink a környező országokban is ismertek.

Fejlesztő, előállító és értékesítő kollégáink egyaránt azon dolgoznak, hogy a végső bevonat egyre időtállóbb, szebb és jobb legyen!

TerméknévLeírás
FOSGAL

Acél foszfátozószer család(lásd táblázat)

 

 Foszfátozók hidegen táblázat

Foszfátozók melegen táblázat

BEZIFOSCink foszfátozószer
BEZICAFOSCink-kálcium foszfátozószer
BEMAFOSMangán foszfátozószer
ALUFOSFoszfátozószer alumínium és ötvözeteire
METAFOSAcél foszfátozószer

A fenti táblázat a képernyőn túl is tartalmaz információkat. A táblázatot teljes egészében balra és jobbra mozgatva tekintheti át.

 

Festéklemaró

A Stripper 300-as termékünk alkalmas a hibás festett alkatrészekről a festék eltávolítására. Részletesen lásd a prospektusban. 

Eloxfestékek eloxált alkatrészek festéséhez

Forgalmazunk eloxáláshoz szükséges festékeket igény szerinti színekben.